
Anna Liebner
![]() |
Informacje: 2003-2004 praca magisterska pt. "Wpływ stresu oksydacyjnego na mutanty Saccharomyces cerevisiae pozbawione dysmutaz ponadtlenkowych" promotor: dr Dorota Dziadkowiec |
Kilka słow: W pracy magisterskiej przebadano fenotypy szczepów supresorowych Saccharomyces cerevisiae z delecją genu SOD1, określono wpływ stresu oksydacyjnego, termicznego oraz osmotycznego na fenotyp szczepu wyjściowego oraz izogenicznych szczepów pozbawionych odpowiednio cytoplazmatycznej i mitochondraialnej dysmutazy ponadtlenkowej. Sprawdzono wpływ nadekspresji genów ACR3, PCS1 i YCF1 na fenotyp szczepu wyjściowego oraz szczepów pozbawionych dysmutaz ponadtlenkowych w warunkach stresu oksydacyjnego oraz termicznego. Zbadano wpływ glutationu na fenotyp szczepu wyjściowego oraz mutantów SOD z nadekspresją ACR3 hodowanych w warunkach stresu tlenowego i termicznego. |
Autor | Tytuł | Data | |
---|---|---|---|
Dorota Dziadkowiec Anna Krasowska Anna Liebner Karel Sigler |
Protective role of mitochondrial superoxide dismutase against high osmolarity heat and metalloid stress inSaccharomyces cerevisiae | 2007 | PrzeczytajExport |
-
Biosurfaktanty
Odkryliśmy struktury nowo wyizolowanych biosurfaktantów, wydzielanych przez bakterie arktyczne. Przebadaliśmy właściwości przeciwdrobnoustrojowe i proapoptotyczne tych związków. Biosurfaktanty mogą znaleźć zastosowanie jako środki dezynfekcyjne.
-
Biogaz
W bioreaktorach badamy i optymalizujemy efektywność metanogenezy. Testujemy przydatność do produkcji biogazu różnych substratów np. odpadów przemysłowych. Badane są również mikroorganizmy biorące udział w procesie.
-
Bakteriofagi
Bakteriofagami lub fagami nazywamy wirusy bakteryjne. Wyizolowaliśmy i badamy fagi zabijające różne szczepy Bacillus. Poza aspektem badań podstawowych, kolekcję fagów można zastosować w przemyśle np. do eliminacji uporczywych zakażeń.
-
Antyseptyki
Jest mało skutecznych leków na grzyby, np. Candida albicans. Oporność grzybów zależy od transporterów ABC (MDR, CDR). Badamy szczepy i metody umożliwiające poszukiwanie nowych substancji przeciwgrzybowych syntetycznych i naturalnych np. probiotycznych drożdży Saccharomyces boulardii.