
Dorota Rzechonek
![]() |
Informacje:
2011-2012 praca magisterska pt. "Wpływ produkcji ureazy na proces biokalcyfikacji u Bacillus subtilis" promotor: dr hab. Marcin Łukaszewicz 2009-2010 praca licencjacka "Rola białek cytoszkieletu prokariotycznego w cytokinezie" promotor: dr hab. Dagmara Jakimowicz W pracy omówiono działanie białek, biorących udziałw tworzeniu przegrody podziałowej, a także regulacją tego procesu w bakterii Escherichia coli. Szczególna uwaga poswięcona została białku FtsZ, uważanemu za bakteryjny homolog tubuliny. |
Kilka słow: Celem pracy było określenie, w jakim stopniu produkcja ureazy przez Bacillus subtilis wpływa na proces kalcyfikacji indukowany przez ta bakterię. Badana była aktywność promotora ureazowego i poszukiwane warunki w których dochodzi do ekspresji białka.Celem pracy bylo określenie, w jakim stopniu produkcja ureazy przez Bacillus subtilis wpływa na proces kalcyfikacji indukowany przez ta bakterię. Badana była aktywność promotora ureazowego i poszukiwane warunki w których dochodzi do ekspresji białka. |
Autor | Tytuł | Data |
---|
-
Biosurfaktanty
Odkryliśmy struktury nowo wyizolowanych biosurfaktantów, wydzielanych przez bakterie arktyczne. Przebadaliśmy właściwości przeciwdrobnoustrojowe i proapoptotyczne tych związków. Biosurfaktanty mogą znaleźć zastosowanie jako środki dezynfekcyjne.
-
Biogaz
W bioreaktorach badamy i optymalizujemy efektywność metanogenezy. Testujemy przydatność do produkcji biogazu różnych substratów np. odpadów przemysłowych. Badane są również mikroorganizmy biorące udział w procesie.
-
Bakteriofagi
Bakteriofagami lub fagami nazywamy wirusy bakteryjne. Wyizolowaliśmy i badamy fagi zabijające różne szczepy Bacillus. Poza aspektem badań podstawowych, kolekcję fagów można zastosować w przemyśle np. do eliminacji uporczywych zakażeń.
-
Antyseptyki
Jest mało skutecznych leków na grzyby, np. Candida albicans. Oporność grzybów zależy od transporterów ABC (MDR, CDR). Badamy szczepy i metody umożliwiające poszukiwanie nowych substancji przeciwgrzybowych syntetycznych i naturalnych np. probiotycznych drożdży Saccharomyces boulardii.